St Vincent’s

At the heart of the design of the new 81-bed residential care facility on the existing St Vincent’s Nursing Home site, was the need to create a sense of home and belonging. Each wing accommodates a maximum of 15 people who share a lounge and dining spaces, to create a social unit and a community within a community.

The home is set in a stunning location by the Swan River in Guildford, surrounded by bushland rich with a rich heritage. The scope was to build the new 81-bed care facility next to the existing building, to create a community centre and refurbish two existing buildings – ‘Bebo Moro’ and the community shed – to ensure their longevity and retain their heritage.

View Flythrough of St Vincent’s

The new building is respectful of the surrounding buildings and the Guildford heritage context, and makes the most of the beautiful landscape and surroundings. The facilities are designed to assist in locking down sections of the facility should it be needed (within the 15-bed wings) and the design was specifically done to minimise the spread of infection.

The home boasts stunning views from all of the wings, and every part of the project maximised the view from bedrooms and key living spaces, to make people feel like home. The design also facilitates the optimum daylight penetration into the building, to enhance the wellbeing of residents and staff.

At the heart of the design was the need to create a sense of home and belonging.

The new building is respectful of the surrounding buildings and the Guildford heritage context, and makes the most of the beautiful landscape.