Beatty Park Aquatic Centre

The Beatty Park Aquatic Centre already has a rich story to tell. Originally built to host the 1956 Commonwealth Games, it is a proud part of Perth’s sporting and cultural history, as well as being an important feature in the local community.

In 1990, a major redevelopment refurbished the existing facility and added a new indoor pool, play areas, as well as a gymnasium and administration offices. The 2014 extension was driven by a brief to produce something contemporary and iconic, to create a unique identity.

The new building is sympathetic to both the original building and the 1990 extension. The striking and expressive wing roof was designed as an identity symbol to set the building apart from the many other recreation centres in the area. The form reflects the various functions and multipurpose uses.

Ultimately, it’s a facility for the people of the local community. High levels of transparency show off and advertise the centre to the busy road, inviting people to come in and participate in the many different opportunities available.

Surrounding heritage trees had to be preserved. Instead of seeing this as a negative, our team turned it into a positive. Getting the building as close to the trees as possible has created interiors that feel part of the natural landscape.

It is a proud part of Perth’s sporting and cultural history.

The striking and expressive wing roof was designed as an identity symbol to set the building apart.