Cockburn Central Police Station

Police stations are highly specialised environments. Facilities need to be flexible to the various police roles, different duties and the varying operational requirements.

The new Cockburn Central Police Station accommodates 200 officers in District Management, Local Policing and Response Teams. The facility includes short-term custodial facilities, Sally Port, a detainee processing area, two cells, interview rooms and a public reception/waiting area. Officers are also given access to the most up-to-date armoury, special equipment rooms, a gym, change rooms and modern staff facilities.

This facility is the most recent Police Station developed by WAPOL, and it provides a design outcome tailored to meet WAPOL’s Frontline 2020 Operations Model.

Architecturally the Police Station presents a legible counterpoint to the typical painted concrete and rendered blockwork that dominates the surrounding high-density residential built form. The white canopies rise and fall along the street frontage to denote public entry and provide weather protection and sun shading to the staff offices and gymnasium.

The use of face brick is intentional on the street frontages for durability and concealment purposes, while the bronze composite aluminium and glazed façade cladding dominate at first floor level.  The resulting facility “modestly” and “appropriately” depicts its importance as a community accessible building and a suitable bit of civic architecture.

The bronze composite aluminium and glazed façade cladding dominate at first floor level.

A counterpoint to the typical painted concrete and rendered blockwork that dominates the surrounding residences.